Блог

Як вносити зміни до договору про оренду земельних ділянок в ПроЗорро

Один з легальних та найбільш зручних варіантів, як можна орендувати земельну ділянку – це використання системи ПроЗорро. Варто нагадати, що сам сайт ProZorro не є тим майданчиком, де публікуються оголошення про проведення електронних торгів. Це лише центральна база даних, що виконує функцію контролю та гарантує всім учасникам рівні умови.

Це актуально лише в тому випадку, якщо вами було обрано саме акредитований в ПроЗорро електронний майданчик. Наразі, на сайті можна переглянути перелік з 10-ти таких сервісів, кожен з яких є легальним і може гарантувати вам прозорість процедури.

Щоб більш точно зрозуміти, як саме влаштована система електронних аукціонів з оренди земельних ділянок, ви можете ознайомитися з інформацією за посиланням https://agrostory.com/ua/info-centre/market-news/pervye-150-auktsionov-po-prodazhe-i-arende-zemli-uzhe-obyavleno-na-prozorro-prodazhi

Це той ресурс, де ви справді можете взяти для себе щось корисне і використати цю інформацію в своїх же інтересах.

Що може стати приводом для зміни умов договору або ж розірвання угоди

Варто нагадати, що основні умови договору формуються вже на етапі підготовки оголошення про проведення електронних торгів. 

Тому, коли мова заходить про можливість змінити умови – це не так легко і для цього повинні бути реальні підстави, які не будуть порушувати правила системи ПроЗорро.

Зазвичай, коли мова заходить про внесення коректив до вже підписаного договору, це можна реалізувати за умови:

  • Якщо обидві сторони однаково зацікавлені в тому, щоб внести до договору певні зміни. Важливо, щоб вони не стосувалися фінансової частини, тому як звіт про укладання договору та його виконання все ж завантажується до системи ПроЗорро і інформація в ньому повинна відповідати дійсності;
  • Якщо між сторонами не було досягнуто компромісу – в такому випадку, є судовий порядок і можливість внести зміни шляхом звернення до судової системи.

Ще одне цікаве питання стосується можливості розірвання договору оренди. 

Це може відбуватися при наступних обставинах:

  1. Якщо було досягнуто згоди обох сторін і вони не проти того, щоб передчасно припинити дію договору про оренду земельної ділянки;
  2. За вимогою однієї з сторін – якщо є реальні підстави для того, щоб розірвати всі домовленості, одна з сторін має право на те, щоб подати відповідний запит до суду і далі вже судова система буде розглядати справу та приймати рішення стосовно того, чи є реальні підстави для того, щоб розірвати укладені раніше домовленості.
  3. В односторонньому порядку – тут варто розуміти, що в Україні діє 31 стаття закону “про оренду землі”. В цьому законі прописані моменти, коли саме договір може бути розірвано в односторонньому порядку. Якщо ваша ситуація відповідає одному з цих пунктів, то така можливість дійсно існує.

Зазвичай, коли мова заходить про можливість розривання угоди, одна з сторін є незадоволеною по якомусь з моментів.

Тому, в першу чергу сторонам рекомендується провести певні перемовини і обговорити можливі компроміси, за допомогою яких можна обійти проблемні моменти та вирішити їх мирно й без розривання домовленостей.

У випадку, якщо такий варіант розвитку подій не є можливими, залишається лише звертатися до судової системи, яка має певні фактори впливу й може вирішувати подібні ситуації.

Що робити орендатору, якщо змінюється власником земельної ділянки

Одне з частих питань стосується ситуацій, коли між власником земельної ділянки та переможцем аукціону укладається відповідний договір на певний відрізок часу. Питання ж полягає в тому, що робити орендатору, якщо по якійсь з причин власник земельної ділянки змінюється.

Якщо говорити в рамках чинного законодавства, то по Закону України зміна власника не є приводом для того, щоб припинити дію договору оренду або ж розірвання такої угоди. Це може статися лише у випадку, якщо такий пункт був прописаний в самому договорі оренди. 

Відповідно, якщо таких пунктів не було включено, то оренда земельної ділянки залишається активною і продовжується до тих пір, доки не закінчиться зазначений для цього термін. 

Ще один цікавий момент стосується спадкоємців, які можуть отримувати земельний ділянок в якості спадщини. Відповідно, фактично власник земельної ділянки змінюється і вже він повинен повідомити про це орендатора протягом одного місяця. Далі, сторони укладають додаткову домовленість, що продовжує активність попереднього договору. При цьому, ніяких змін до сплати та інших фінансових питань в цей документ вноситись не повинно.

Тому, можна не боятися фактичної зміни власника, тому як закон і система ПроЗорро контролюють цей процес і не дають змогу одній з сторін користуватися зміною власника й таким чином розривати угоди.

Вам также может понравиться...