Блог

Реалізація деревини в Україні через електронні аукціони

Не так давно ринок деревини України потерпав від корупції та хабарництва, ліс продавався задешево «своїм» — тим, хто дав хабар чи мав корисні знайомства. Все це давало дуже багато негативних наслідків для держави, яка втрачала кошти та не могла належним чином фінансувати лісову галузь. Систему потрібно було змінити, і ці зміни відбулися. В 2020 році в силу вступила Постанова №1178, завдяки якій наразі українська деревина продається без корупції та змов через відкриті онлайн торги.

Що змінилося на ринку деревини

Зараз великих українських лісгоспів, які продають значну частину своїх запасів деревини, зобов’язали реалізовувати її через відкриті онлайн аукціони, що проводяться на акредитованих торгівельних майданчиках. За допомогою таких торгів, в яких можуть приймати участь усі бажаючі, деревина продається по ринковій вартості і без будь-яких корупційних схем. Дізнатися детальніше про продаж лісу в Україні можна на цьому сайті https://megasale.com.ua/prodam-dub-kruglyak-u-zhytomyri-na-auktsionah-prozorro-sale/.

Умови продажу

Відповідно до нововведень, для того, щоб виставити деревину на онлайн аукціоні, спочатку підприємство повинно зареєструватися на електронному торгівельному майданчику, що акредитований в системі Прозорро, та підписати договір про співпрацю. Далі можна буде створити лот, який повинен складатися з 150 кубічних метрів деревини або більше. Початкова вартість такого лоту не може бути меншою за 200 тисяч гривень. В одному лоті може знаходитися тільки один вид деревини.

Наразі деякі українські регіони повністю перейшли на продаж лісоматеріалів через відкриті онлайн торги, так як це корисно для бізнесу та вигідно державі. Завдяки новій системі, держава змогла створити електронний облік обігу заготовленої деревини, за допомогою чого вона змогла контролювати цей ринок. Якщо раніше лісові матеріали продавалися на основі прямих домовленостей між посадовцями та бізнесменами, то наразі такі корупційні схеми більше не діють. Справа в тому, що на онлайн торгах усі учасники знеособлені, тобто їх імена чи найменування підприємств закодовані, тому ніхто не знає, хто саме зробив ставку. Інформація про покупця та інших учасників тендеру стане відомою лише після його закінчення та оголошення результатів.

Таким чином, система Прозорро.Продажі – це ефективний інструмент для боротьби з корупцією, який може бути використаний державою для контролю ринку держмайна.

Вам также может понравиться...